A meditáció egy módosult tudatállapotban való időzés.

Egy kulcs, mely megnyitja belső világunk kapuját. Mindannyiunkban benne él Belső Lényünk, Szellemi Esszenciánk Magja, melyet eléréséhez a meditáció is szükséges.

A meditáció célja az elme elcsendesítése, a belső csend szikrájának megtapasztalása és a Belső Hang meghallása.

Igen sokféle meditációról lehet hallani, olvasni. Érdemes többet kipróbálni, hogy az ember aztán megtalálja azt, amelyik legközelebb áll hozzá.

Az Omniverzum Szabadegyetem szervezésében most a következő utat tudjuk felajánlani:

» Vipassana Meditációs Elvonulás >>>

Egy hetes elvonulás, mely során a befelé fordulás, a csend és a meditáció a társunk.

Elvonulásokat évente 2-3-szor szervezünk.

Következő Vipassana meditációs elvonulás: 2019. április 8-14.

Szeretettel Várunk!

meditacio


A meditáció lépései

Koncentráció → Meditáció → Kontempláció

A meditáció olyan lelkiállapotra utal, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és az elménket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a belső béke és megnyugvás elérése.

A meditáció nem kötődik valláshoz, felekezethez,világnézethez. Ma már a betegség megelőzésen ugyan úgy használják, mint a gyógyulásban. Használják különböző lelki eredetű betegségekben, de a szellemi, lelki fejlődésben és a kiteljesedésben is.

A meditáció hozzá kell tartozzon az ember mindennapjához. Időt kell szánnunk arra, hogy ellazuljunk, lecsendesedjünk és befelé figyeljünk.

“Az ima során az ember szól Istenhez, a meditációban Isten szól az emberhez.”

imamalomFontos, hogy ne csak önmagunkért kérjünk, hanem adjunk is. Imáinkkal, áldásunkkal, jó kívánságainkkal a világnak, az emberiségnek. (Van mit tanulnunk a tibeti emberektől, akik mindig az egész emberiségért mondják a Mantrákat.)

Használjunk imákat, vokalizációt, mantrát és invokációkat, hogy szolgáljuk a világot.

Szeretet Invokáció

Találja meg minden szenvedő ember a világon a tudás útját, mely a béke útja!
Szabaduljanak meg mindannyian a szenvedéstől, a bilincsektől és a korlátoktól!
Szabadítsa meg minden ember tudatát a szennyeződésektől és a tisztátalanságoktól!
Legyen az univerzum minden lénye boldog!
Legyen minden lény békés!
Legyen minden lény szabad!

AUM. AUM. AUM.


buddhaTöbbféle meditációs technika létezik. Azonban mindegyik célja az elme elcsendesítése, a teste ellazítása és a tudat tágítása.

Meditációs technikák:

» Koncentráció * koncentrálni lehet egy tárgyra, a testünkre, a légzésünkre

» Mantrák ismétlése

» Vipassana meditáció

» Vizualizációs gyakorlatok

» Meditáció különböző tulajdonságokon


meditacio111Minden meditációs ösvény célja, ideológiától, forrástól, módszertől függetlenül, a meditáló tudatának átalakítása. A meditáló régi énje meghal a folyamat során, hogy egy új tapasztalati szintre születhessen újra.

 

Ezt az állapotot mindegyik ösvény másként nevezi. De a nevek változatosságától függetlenül, minden ösvény az én alkímiájának ugyanazt az alapképletét javasolja: a meditáció hatásainak a beszivárogtatása az ébrenlét, álom és alvás állapotaiba.

Kezdetben a meditáló részéről a meditáció bizony erőfeszítését igényel, de a fejlődési folyamat során egyre könnyebbé válik számára a hosszú távú meditatív tudat megőrzése, egy idő után már  a napi tevékenységei közepette is.

Amint a meditáció által létrehozott állapot az ébrenlét tevékenységeivel keveredik, éber állapota is érettebbé válik. A teljes érettség elérésével tartósan megváltoztatja tudatát, önmagáról és a világról szerzett tapasztalatát.

Minden meditációs ösvény célja, ideológiától, forrástól, módszertől függetlenül, a meditáló tudatának átalakítása.

A meditációt elméletben nem lehet csinálni. Le kell ülni és gyakorolni kell. S bizony ez türelmet, erőt, akaratot, kitartást és fegyelmet követel. Ma nagyon sokan járják a spirituális utat elméletben. Mert nagyon okosak vagyunk, tudjuk a tutit, ismerjük a karmát, pozitívan gondolkodunk, akarunk s teremtünk, de emberek észrevesszük hogy nem haladunk!

És miért nem? Mert ez mind-mind elmélet! Az igazi, fehér spirituális út pedig igen elmélet és rengeteg gyakorlat. Ezt a Vízöntő-kor is megköveteli, hiszen úgy tudjuk kezünkbe venni Sorsunkat ha CSELEKSZÜNK!

És a meditáció egy nagyon fontos lépés ezen a tudatos fejlődési úton.

Steinmüller Csilla
spirituális tanító
2016. 03. 03.