2017. Május 29. hétfő

Ma elindulunk 10-en a Vipassana elvonulásra.
Van bennem (bennünk) izgalom, várakozás és bátorság. Öt nap csend, befelé fordulás, napi 8 óra meditáció és engedelmesség. Lehet, hogy lesznek kihívásaink?
Hmm….
Tudatosan belevágunk és bizakodunk. Ami szembe jön, ami felbukkan, amivel megküzdünk, az minden minket szolgál a Tudatos Útonjárásunk során.
Szép hetet Mindenkinek!
Üdv: Csilla


Május 31. szerda

Vipassana elvonuláson vagyunk. Három napja kezdtük. Túl vagyunk az első kihívásokon, megborulásokon és nehézségeken.
Még oly hosszúnak tűnik az előttünk álló négy nap. De tudjuk “Aniccsa” (minden elmúlik egyszer) és kitartunk.
Jelentem még mind a tízen megvagyunk.

Szép Napokat az otthoniaknak is. Üdv: Csilla


Június 1. csütörtök

Vipasana jelentés:
Ma délelőtt megvolt az első „erős elhatározás ülés”. Ez azt jelenti hogy 1 órán keresztül nem mozdítjuk a kezünket, a lábunkat, és nem nyítjuk ki a szemünket, miközben végezzük a meditációs technikát.
Csodálatosan teljesített a csapat! Senki nem mozdult meg. Nagy az elhatározás és a kitartás mindenkiben. Bízom benne, hogy ennek az egy hétnek meglesz a jutalma mindannyiunk számára.

Ők még nem tudják, de ma még egy nehézség vár rájuk. A vacsora 2 db Hamlet szelet és 1 db alma lesz. Ez is kihívás szokott lenni. És mivel nem lehet beszélni, ezért csendesen kell ezt elfogadni önmagunkban.

Üdv mindenkinek: Csilla


Június 1. csütörtök este

Vipassana jelentés:
Jelentem a vacsora megvolt. Két szelet Hamlet és egy alma (mely igen savanyú volt). A csoporton először döbbenet jelent meg, majd röhögőgörcs tört ki, amt igen nehezen hagyott abba.
Kicsit megkönnyebbedtünk.
Ma még egy óra tanítás, és egy óra meditáció vár ránk.

Teszek fel egy pár képet ide, hogy akik már voltak velünk egy kicsit felidézzük azokat a napokat, és most is itt legyenek velünk gondolatban.

Szép estét: Csilla


Június 2. péntek

Vipassna jelentés péntek:
Amikor igent mondunk egy egy hetes elvonulásra, akkor azt tudatosan tesszük. Tudjuk, hogy az elvonulás hétfőn délután kezdődik, és vasárnap délelőttig tart.
Mégis rendszeresen az történik, hogy hamarabb feladjuk. Hogy miért? Elfáradunk, beleununk, kimerülünk, honvágyunk lesz, győz az ego, nem látjuk az értelmét, és még számtalan indokot tudunk találni. Ilyenek vagyunk.Azonban több dolgot nem veszük figyelembe.
Először is elindul együtt a csoport, kialakul egy csoportdinamika, és rendeződik, hozzánk igazodik a tér. Azzal hogy előbb hazamegyünk bomlasztjuk ezt a szent teret. (A nyugati embernek ez nem biztos hogy sokat jelent. Sajnos.) Pedig azzal hogy igent mondtunk, felelősséget vállaltunk önmagunkért és egymásért is.
Másodszor, amikor igent mondunk egy hétre, akkor a szellemi dimenzio úgy rendeződik össze, hogy egy hétig fog rajtunk dolgozni. Mi pedig előbb hazamegyünk. Pedig a munka még nincs is kész.És most is ez történt. Valaki hazament. Több indokot is felsorolt: iritálja a másik ember, egész nap csak az otthon jár az esszében, és – engem ez a mondat érintett meg leginkább -„Az első három nap már megkaptam azt amiért jöttem. Nincs már miért maradnom.”
Ez azóta is forog bennem. Én kapok és tudok adni? Azt mondtam egy hétig maradok, azonban megkaptam amiért jöttem, és megyek. Ez egy általános jelenség. Ilyen az ember. Önérdek és személyes vágy vezérli. Vajom lehetne ezen változtatni?
Most kicsit hosszú voltam.
Üdv mindenkinek Csilla

Június 3. szombat

Vipassana jelentés, szombat:
Túl vagyunk az ebéden. Most csendes pihenő, és aztán két óra meditáció. S utána vége az öt napos Nemes Csendnek.

Nagy kihívás ez. Öt napig nem beszélni, nem telefonálni, nem olvasni, csak önmagaddal lenni. Nem oszthatod meg a benned felmerülő gondolatokat, képeket, élményeket, hanem egyedül kell megbirkóznod vele.
A csapat csodásan bírta. Nem volt beszéd. Összeszedett, kitartó, rendezett hozzáállás volt végig az elvonulás alatt.
Az hogy ki milyen kihívást élt meg, majd délután elválik, amikor már lehet beszélni. És bizony éjfélig fog tartani az élménybeszámolók sora. De olyan jó hallgatni és olyan jó látni őket. Mindenki szemében van egy újfajta csillogás. Mindenki közelebb került valami tisztához.

Köszönöm nekik a kitartást és kívánom, hogy hosszú távon maradjon meg bennük tiszta minőség.
Üdv Csilla


 Június 4. vasárnap

Vipassana jelentés:

Ma délelőtt 10 órakor befejeződött az egy hetes Vipassana elvonulás. Sokat tanultunk, tapasztaltunk és haladtunk belső utunkon.

Végtelen hálával és szeretettel köszönjük:
* a Mestereknek, akik mutatják az utat számunkra, melyen lépegethetünk;
* azoknak, akik lehetővé tették számunkra ezt az egy hetes elvonulást;
* és köszönjük az albertirsai Káldy Zoltán Evangelikus Szeretetotthon dolgozóinak, hogy figyelembe vették belső csendünket. A konyhai dolgozóknak pedig külön köszönjük a finom ételeket és a szeretettel teli hozzáállásukat csoportunkhoz.

S már készülünk a következő elvonulásra, melynek időpontja: november 6-12.

Üdv Mindenkinek: Csilla


Ádám írása az elvonulás után * 2017. június 4.

Haza értem az egy hetes Vipassana Elvonulásról. Tudtam, hogy a tábor hatása igazán majd a gyakorlati életbe való visszatérés tükrében lesz igazán tapasztalható. De azt nem gondoltam volna hogy ilyen gyorsan.

Már most látom hogy hatalmas ajándékban, kegyben volt részem, hogy ott lehettem. Eltölöttem a mai napot a családommal tágabb körben és igazán hálás vagyok a jelenlétért. Egy oly ritkán és régen érzett minőségben tudtam kapcsolódni velük. Termékeny gondolataim vannak a Szellemi Út, az Iskola, a tevékenységeim és a működésem tekintetében is.

Ajándék ez a módszer az emberiségnek, egy hatalmas kulcs, mellyel dolgozhatunk magunkon és rövid idő alatt is élhető eredményeket érhetünk el. Minden a tábor óta eltöltött percben ezt tapasztalom.

Hálás vagyok Csillának a lehetőségért, hálás vagyok a Szellemi Elrendező Erőnek hogy ott lehettem, hálás vagyok Szellemi Esszenciámnak hogy az Ösvényre hozott és segít járnom rajta, és személyiségemnek is az erőfeszítésekért!

A tábor után szabadon: Legyen minden lény boldog, legyen minden lény szabad, legyen minden lény békében.

1497619_575191615902130_2001387899_n